Akvarellskoladel1

 

Akvarellskola

Del 1 Akvarellpapper

 

 

/f5cd23d2-4b47-4014-9118-8410e66241d9.jpg

Tips

köper du ark och delar ditt papper så skriv gärna initualerna på pappers namnet svagt i ett hörn, då vet du vilket just det papperet är, helst om du provar olika sorter!

 

 

 

Papperet är akvarellmålarens viktigaste material, utan bra papper kan man omöjligt få ett bra resultat. Det är som med färgen, man få det man betalar för! Papperet finns som lumppapper och som cellulosa papper eller som blandat. Lumppapper, består av 100% bomull, det utvinns av bomullsavfall. Fibrerna sorteras, skärs, tvättas och bleks. Fibrerna blir långa, böjliga och mycket starka. Lumppapper är oftast lite dyrare än cellulosapapperet och bomulls fibrer håller vätska bättre än cellulosa, de brukar tåla mer nötning också för de som ristar i papperet.

Akvarell papper finns i en rad olika utförande, som ark (oftast 76 x 56 cm), som block i olika storlekar och utföranden.

 

 

Tjocklek?

 

Förutom olika storlekar så finns även papperet i olika tyngder/tjocklek (185-640 gr/m2) men vanligast brukar vara 300 gr. 

Dessutom finns pappren i Traditionell vit nyans och ofta som extra vitt. Prova dig fram, ett papper som en gillar passar inte så bra för någon annan men köp så dyrt papper som din budget tillåter ochköp gärna från en konstnärshandel, de har ofta kända märken som är beprövade!

 

 

Gräng?

 

/97e6038e-ac38-4d3c-8d46-27fefdb6a6d7.jpg

När man pratar om gräng så är alltså groparna i ytan på papperet man pratar om. Ju tjockare papper man använder ju kraftigare syns grängen.

 

 

Tillverkningen sker i en maskin med en filt som ger papperet den karakteristiska ytstrukturen och väljer man att pressa filten i papperet när det är varmt får man en slätare struktur, vilket kallas varmpressat "Hot pressed" eller Satin, kallpressat kallas "Cold pressed" och ger en medel struktur och "Rough" grov gräng är den allra grövsta strukturen. Pappret limmas oftast med gelatin men det finns nu gelatin-fritt papper, Canson Heritage, som jag säkert får återkomma till en annan gång.

 

 

 

 

Del 2 kommer handla om material färgerna och läggs ut så snart jag gjort den

 

 

frågor eller kommentarer


(Lämna tom)

 


Nu finns jag även på INSTAGRAM :

  Instagram

 Gillar du sidan? Tryck gärna här! TACK!