Utdrag ur lektion om Färg-Cirkel

Utdrag ur lektion om färgcirkeln

 

Så förenklat kan man då säga att färger delas in i Primär, sekundär, kompliment och teritärfärger!

 

Primär färger

 /img_1199.jpg

 är våra färger: gul, rött och blått.

 

 

Sekundära färgerna

/img_1200.jpg

är det som blir om man blandar 2 primärfärger med varandra.

Sekundära färgerna är alltså orange, grön och lila.

 

Kompliment färger     "Yin och Yang"

 /img_1201.jpg

Färgerna är de färger som är mitt emot varandra i färgcirkeln, tex gult och lila, orange och blått, rött och grönt. Målar man dem bredvid varandra så ökar de styrkan hos den andra. Tex ingenting är så grönt som när det finns rött runt om etc. Men blandar man kompliment färgerna med varandra så dämpar de den andre som blir mer neutral, det ger varma och kalla gråa färger eller helt enkelt en dämning av färgen om man tillsätter väldigt lite färg, det beror alltså på hur mycket man tillsätter av den andra färgen. Om du sakta blandar en komplimentfärg så kommer du gradvis se hur ursprungsfärgen förlorar sin livfullhet och ger tillsist en grå nyans av något slag.

 

Teritärfärger

/img_1202.jpg

får man om man blandar en primärfärg med närmaste sekundärfärg. Tex. blandar du en röd med orange så får du en färgen röd-orange, blandar du gul och grön så får du färgen gul-grön och blandar du blå och lila så får du blå-lila etc

 

 

Varma sidan & Kalla sidan? 

 

Kortfattat att förstå färgtemperatur?

Varma färger är röda, orange och gula och kallas även aggressiva färger eftersom de ger intryck av att komma framåt. Kalla färger, grönt, blått och violer, kallas recessiva färger eftersom de ger intryck av att tappa tillbaka. Man betonar djupet då varma färger ser ut som närmare oss och kalla som längre bort.

Gul-grön och röd-violett faller mellan varmt och kallt och kan användas som varm eller kall.  

När jag arbetar på en målning, jag tänker ofta på de områden som badar i solljus som övervägande varma färger och de områden i skuggan som övervägande kalla färger. Varmt är sol, eld-lågan medans kallt är is, frost och skuggor (föruom i gula objekt då skuggan blir varmare).

 

/img_1203.jpg 

 

 

Hur kan man träna då?

 

Är ett exempel ur lektionen!

 

 

 

 

 


Nu finns jag även på INSTAGRAM :

  Instagram

 Gillar du sidan? Tryck gärna här! TACK!