Ett landskap med berg

 

Att sätta ihop alltihopa, teknik och material?

Det här blir en utmaning för mig att försöka förklara alla steg jag tagit för att göra en målning/ tavla. Det svåra är att inte kunna berätta hur tjock färgen är som jag använder, den måste upplevas :-) Det är ofta konsistensen som avgör hur färgen reagerar på papperet. Hur tjock är färgen bredvid området man ska måla till exempel? Ska försöka förklara hur jag tänker och vad jag gör!

Jag börjar med att vika ett papper i den storlek som jag vill ha, jag viker papperet 3 gånger och trycker ordentligt i vecket, sedan gör jag en öppning på ca 1 cm, håller papperet med höger hand och drar med vänster då särar delarna på sig.

img-5909.jpg

Papperet tejpar jag sedan upp på en tunn bräda eller plexiglas och ritar en enkel skiss. Jag använder vanlig maskeringstejp för detta.

img-5944.jpg

Jag börjar måla himlen och i just denna målning börjar jag med det ljusa ner mot berget, i vanliga fall börjar jag oftast längst upp. Då jag vill att det är ljusare mot horisonten brukar jag ibland göra så då färgen liksom "fastnar" och stannar kvar i papperet bättre än om jag skulle måla allt mörkt och blått före. Jag använder en blandning av Yellow ocra och Q-gold (från Daniel Smith) som jag målar tvärs över bergen:

img-5946.jpg

Därefter målar jag uppåt med blått, en blandning av cobalt blue och french ultramarine.

img-5947.jpg

Jag torkar bort lite av det gula vid berget och fortsätter att måla en starkare blå färg av french ultramarine, längst upp gör jag en tjockare blandning av french ultramarine med lite raw umber (Graham) och lite burnt sienna, för att få en starkare blå/grå färg.

 

Oftast gör man fel med himlen, det är oftast är det första man gör på målningen och vill att den ska vara perfekt, så kan det sluta med en överarbetad bakgrund vilken sällan blir speciellt bra. Det bästa är att låta färgen få göra sitt jobb och inte försöka rätta till små "fel". Min bakgrund är inte perfekt, den är ojämn men med akvarell så är det en del av effekten man strävar efter. En "blomning" i bakgrunden kan faktiskt vara fint om den uppkommer naturligt.

img-5948.jpg

Jag börjar genast på nederdelen av målningen, där jag målar vissa delar med blandningen av yellow ocra och q-gold och vissa ställen med mer undersea green (Daniel Smith), här målar jag vått i vått och låter färgerna flyta ihop och bilda jämna övergångar. Jag använder mörkare färg, alltså mer färg och mindre vatten (tjockare färg) av Undersea green och ultramarine för att få lite textur längst fram. Allt för att få djupet i målningen. Längst fram använder jag ren q-gold som inbillar ögat att det är "närmare" oss och förstärker "djupet". Om målningen därefter blir bra, eller hyffsad, vet jag inte ännu.

img-5950.jpg

Innan målningen får torka helt så stänker jag lite tjock färg av ultramarine och lite Undersea green på nedre delen av målningen, det gör jag för att ge den ett mer naturligt intryck, ett ledigare intryck:

img-5923.jpg

Nu tar jag en paus, byter vatten, fikar, kanske lämnar målningen till nästa dag. Då målningen är helt torr går jag tillbaka och kollar hur det blev? Så här ser den ut då och jag bestämmer mig för att fortsätta jobba på den, ibland åker målningarna direkt till pappersinsamlingen nu efter halva tiden, om jag ser att den blev helt fel. Men den här fortsätter jag på:

img-5921.jpg

Jag börjar på de bakre bergen, målar dem i olika grå/lila/blå nyanser och använder mer vatten nedåt så jag inte får en hård kant.

img-5926.jpg

Torkar försiktigt bort färgen där jag vill att ljuset ska reflekteras för att inte få ett platt berg, sedan gör jag samma sak på alla bergen:

img-5928.jpg

Tillsist målar jag lite granar och träd med mörk grön färg:

img-5929.jpg

Innan färgen hunnit torka drar jag fram några vita stammar i granarna med hjälp av palett-kniven, det här gör jag för att granarna mot berget blev för mörka tycker jag. 

img-5930.jpg

Efter det här är det bara att bedömma målningen, blev den tillräckligt bra för att sparas? Om det blev så är det bara att gör några små detaljer bla måla lite grässtrån i förgrunden. När alla små justeringar är gjorda är det bara att signera målningen och rama in den eller lägga den i högen bland alla andra.

 

Slutresultatet:

Målningen blev ingen storfavorit hos mig men helt ok, träden blev för mörka mot bergen, annars tycker jag att himlen och gräset blev hyffsat, jag är glad över de små vita "prickar och delar som blev på några ställen, sånt gillar jag, då blir målningen mindre "kompakt". Som vanligt ser målningar bättre ut i verkligheten än på bild :-) Har ni funderingar, kontakta mig gärna så försöker jag svara på allt så bra jag kan!

img-5943.jpg

img-5942.jpg

img-5940.jpg

 

 

 


Nu finns jag även på INSTAGRAM :

  Instagram

 Gillar du sidan? Tryck gärna här! TACK!