Skugglektion

  

SKUGGOR

 

Denna vecka tänkte jag att vi ska titta närmare på skuggor i akvarell. När man ska måla skuggor så är det bra att veta vad en skugga är, och vilka olika skuggor som finns. Jag har försökt att berätta på en film om skuggor och då tagit det klassista objektet en rund boll. Man får börja där och sedan börja titta på andra objekt.

 

Jag är ingen expert på skuggor och man kan alltid lära sig mer men jag ska förmedla vad jag kan.  Jag skickar ett speciellt tack till Annkatrin som skickat så fin tomatbild där man ser skuggan och papperets reflektion på tomaten på ett bra sätt. Tack för att jag fick måla av den ocks trotts att det inte var min egen ...

 

 /img-0417.jpg

 /img-0420.jpg

Kolla extra det vita längst ner på min målad bild ovan, det är underlaget som reflekterar och kika hur diffus skuggan är på bordet, ibland är skuggan skarp och ibland diffus. Diffus skugga kan man måla om man använder vått papper på bordet, som på denna målning och bordet tomaten står på!

 

 

 

Hur fungerar skuggor?

 /img-0428.jpg

Ljuset från lågt håll = Väldigt ljus framsida på objektet och låång skugga

/img-0429.jpg

Ljuset längre upp= mörkare frasida + kortare skugga

/img-0430.jpg

Kort skugga då ljuset står högt upp

/img-0432.jpg

2 skuggor då 2 lampor lyser på objektet, en från höger och en från vänster, 2 kastskuggor bildas.

 

 

  

Videos om skuggor och akvarell

 

 Veckans utmaning skuggor 

 

Ni får tänka bort all målning runt om och bara titta på husen. Veckans övning blir alltså att skissa 2 egna hus eller något annat objekt där man ser mycket "skuggor", kanske måla Självskuggan på en och Kastskuggan på den andra. Husen behöver inte se ut som mina utan du gör dina egna! Gör det som en skiss och ingen seriös målning, det gör inget att taket eller väggarna inte är korrekta! Gör också en boll med dess skuggor för att få med alla olika skuggorna... I vilken av dem ser man objektets riktiga färg?

 

/img-0450.jpg 

/img-0451.jpg

 

Skuggor i landskap?

 

 

 

Tack för denna enkla lektion !

 

 

Anna

 


(Lämna tom)


Nu finns jag även på INSTAGRAM :

  Instagram

 Gillar du sidan? Tryck gärna här! TACK!