Komposition

Komposition

 

 

När jag ska måla en tavla så lägger jag ner endel tid på att planera min målning. Jag tänker på komposition, var är mitt fokus och hur gör jag för att betraktaren ska se min fokuspunkt och ledas in i tavlan? Vad vill jag förmedla med min tavla och hur gör jag för att lyckas med det? Det viktigaste i mina tavlor kallar jag för fokuspunkt.

Gyllene snittet 

är ett hjälpmedel för att planera fokuspunkten. till exempel ska man inte dra horisontlinjen mitt i bilden, inte placera det viktigaste mitt i målningen, man kan dra 2 linjer på kortsidan och 2 linjer på långsidan och där punkterna möts (mina ringar9 där är det optimalast att ha fokuspunkten. Om man har ett kurvigt motiv så är det bästa att se till att sidorna förknippas och knyts ihop, antingen med att färgen återkommer på olika ställen eller att det finns en linje som ser till att det inte blir 2 olika bilder i en utan att målningen fortsätter hela vägen. Svårt att förklara men enkelt egentligen om man tänker efter. Det man ser i detta tankesätt är att det inte finns något som utmärker sig varesig i mitten eller utmed kanterna. Har man en kant med skarpa kanter eller väldigt mörk färg så drar det till sig uppmärksamheten och uppmärksamheten vill vi få in i tavlan och inte utmed kanterna!

 

Till och med ett vanligt VISA kort är gjord med tanke på "gyllene snittet". Varför är det bra att kunna det då? Ja, all reklam är gjord utifrån detta tänk för att få oss att bli intresserad av just den reklamen. Vill vi att våran tavla ska vara intressant för betraktaren så ska man tänka på detta!

img-8067.jpg

förenklad bild av "Gyllene snittet"

img-8066.jpg

Att använda "Gyllene snittet" i en enkel komposition med några träd

 

 

 

 Anpassa himlen eller bakgrunden till motivet eller till förgrunden. 

Ja, varför gör jag så? Det är faktiskt så att har man ett motiv med många detaljer så passar det bättre att då måla en enkel himmel med inte så många moln utan en blå, jämn himmel. Om motivet däremot inte innehäller så mycket detaljer eller färg så kan himmlen vara lite mer komplicerad. Målar man både en detaljrik förgrund och en himmel med många stora moln så slöss de om uppmärksamheten och betraktaren ser inte vad vi vill förmedla utan tycker det är svårt att hitta den såkallad fokuspunkten

Inget monoton Ska jag måla en målning med  3 träd så målar jag inte träden i samma höjd och bredvid varandra utan de står olika långt bort och en kanske står lite bakom.

img-8026.jpg

 

 

 

 

Vilken av dessa 2 skissar är mest intressant att titta på?

 

 

 

 

 

Använda färg av alla konsistenter (thé, mjölk, kräm och smör).

 

 

I akvarell så målar man med 4 tjocklekar på färgen. "Thé" är färgat vatten, alltså väldigt lite pigment men mycket vatten, färgen är väldigt ljus då den är mycket utspädd. "Mjölk", är lite mer pigment men fortfarande ganska rinnig färg. "Kräm" är mycket pigment och väldigt lite vatten, färgen är inte alls rinnig på paletten. Drar man ett finger igenom denna färgen på paletten så ska det inte flyta tillbaka igen utan sträcket blir kvar så tjock ska färgen vara. Konsistensen "smör" är helt enkelt färgen direkt ur tuben. Så här kan det se ut då man använder Grahams raw Umber och blöter upp tubfärgen i alla 4 konsistenterna:

img-8079.jpg

img-8080.jpg

img-8085.jpgimg-8088.jpg

 

 

 

 

 

 

För att det ska bli en intressant bild så anser jag att man behöver använt sig av alla dessa färg-konsistenser i en och samma bild. Människor är mest bekväma med att måla med thé och mjölk men för att få en riktigt intressant bild behövs detaljer med kräm och smör också.

 

 Att använda V, Z eller S-komposition


Ja, när jag försöker planera en målning, framför allt ett lanskapsmotiv, så försöker jag tänka på dessa 3 bokstäver. Ett V kan leda ögat in i målningen, liksom S eller Z. Jag ger några exempel:

mini-img-5551.jpg

 mini-img-6309.jpg  Dessa 2 är gjord av Z-komposition

img-8070.jpg

 

 

Detta är en typisk V-komposition. Ett V vid molnen och ett V vid marken (skuggan), lurar blicken att se in i tavlan

 

 

img-8071.jpg

 

Det här en typisk S-komposition där en kurvig väg leder ögat in i tavlan

 

 

 

 

Undantag från detta är tex. om motivet enbart består av en frukt  eller något som inte kan placeras på så många olika sätt, här är en påse med kattbajs och några päron:

img-7680.jpgimg-8078.jpg


Nu finns jag även på INSTAGRAM :

  Instagram

 Gillar du sidan? Tryck gärna här! TACK!

 Facebook