Penslar
I akvarell målar man med en vattenlöslig färg och därför måste en bra akvarellpensel bilda en fin spets och hålla mycket vatten. Mårdhårdspenslarna har de bästa egenskaperna men även syntetpenslar kan vara ett alternativt framför allt i större storlekar då mårdhårspenslar är så dyra. Köp hellre 2 bra penslar som är lite dyrare än 10 billiga skräp-penslar!
Man ska alltså kunna ställa höga krav på en akvarellpensel:
* De ska kunna hålla mycket vätska
* De ska ha kvar sin spänst
* Spetsen ska i fuktigt tillstånd lätt formas till en fin spets
Mårdhårspensel
Det här är en bra allround pensel. De brukar heta Kolinsky mård och den enklare brukar heta "Red sable". Kolinsky är den bästa och här skiljer de även på var på djuret stråna satt och i vilket klimat djuret vistats i. Om man bara använder han hår i penseln får man en pensel med mycket spänst, blandar man 50% hane och 50% hona så får man en mjukare. Varje målare får helt enkelt prova sig fram. Det som är unikt med mårdhår är att den håller mycket vatten med mycket pigment vilket är en förutsättning när man målar, när man tryckt penseln mot papperet så får de tillbaka sin spets direkt, jag försöker visa detta genom mina bilder, jag har inte gjort annat än tryckt ner penseln och efteråt gjort ett tunnt streck direkt:
Jag har köpt många olika penslar de senaste 2 åren men fastnat för en riktig bra kvalitetspensel. Det är en Da vinci maestro serie 35 och i storlek 8. Om man inte målar jättestort så skulle man egentligen kunna klara sig med bara den, den håller jättemycket vatten, är ganska stor men har en lång spetsig spets vilket gör att man kan måla både stort och smått med den. Jag rek. den varmt. Tyvärr har penseln blivit så dyr de senaste åren! Allt på bilden nedanför är gjord med den i ett svep.
Da vinci maestro serie 35 och i storlek 8
W&N serie no 7
En akvarellpensel som anses vara den bästa och dyraste. Är den bäst och är den värd pengarna? W&N säger att den är handgjord av speciell utbildad personal och att de kvalitetsäkrar och provmålar med penseln innan den säljs. Jag har köpt en pensel i storlek 5 som i vått tillstånd delade sin spetts i flera delar vilket gav ett väldigt brett sträck istället för ett smalt sträck. Jag skickade tillbaka pensel för reklammation och fick en ny men jag fick inte tillbaka någon kompensation för bilderna jag knäppt och skickade in eller för portot och packmaterial. Så visst får man vara nöjd att man får en ny men det hade räckt att få en halvkopp av deras akvarellfärg som plåster på såret.
Är penseln bra? Ja, det är den men jag anser att den inte är bättre än Da vinci maestro serie 35 och W&N serie 7 är i allmänhet lite mindre i storlekarna än andra motsvarande penslar. De skulle kunna ta bort den påkostade asken och sänka priset en aning istället så kanske man kan överväga att köpa fler. Lite extra roligt att veta namnet på den personen som gjort penseln om man nu kan lita på lappen eller om de lägger samma lapp i alla, det kan man ju inte kolla. Alla penslar av bättre modell är handgjorda och kontrollerade. Deras kontroll brukar vara att de håller 4-6 penslar samtidigt och blöter dem i vatten och drar dem på ett papper, det går på några sekunder. Man funderar om hur allvarligt de tar på denna kontroll för min reklammerade pensel skulle inte klarat kontrollen alls då den var så väldigt defekt. Har du mycket pengar över och vill ha en bra pensel så visst köp en men du får en minst lika bra och betydligt billigare och större i storlek om du köper en Da Vinci maestro serie 35 eller serie 10.
W&N serie 7 i storlek 5
Fransk akvarellpensel
Det här är en pensel av ekorrhår eller illerhår och kallas ofta laverpensel eller batikpensel. De här penslarna har ofta tjocka träskaft och är lindad med metall eller mässingtråd. Det här är en pensel som håller mycket vätska men den är mjuk och har inte alls samma spänst som mårdhårdspenslarna. Det är en bra, prisvärd pensel som klarar att måla stora områden på en gång. Jag tycker om Daniel Smiths mop men den är lite onödigt dyr, annars gillar jag Raphael, som är bra och har bättre pris.
Jag använder också Alvaro Castagnets röda penslar som jag visar bild på nedanför. De har jag i storlek 2, 4, 6 och 10 men man skulle kunna skippa storlek 4. Storlek 2 är bra för att måla på 1/4 ark eller detaljer på större målningar, storlek 6 på 1/2 ark och strl 10 för helark eller stora svepande laveringar. Ett ark är 56 x 76 cm. Det kräver lite träning innan man lär sig dessa penslars egenskaper, alla trivs inte med dem så köp en först och prova innan du köper en hel uppsättning. Alvaro Castagnets penslar gillar jag, de är av bra kvalitet och enkla att använda. De finns tyvärr inte att köpa i Sverige, köp dem inte från Australien, det blir dyr frakt, moms, tullavgifter och en extra avgift från posten. Köp dem inte från Alvaros hemsida, han är extra dyr ;-( Billigast för oss är att köpa dem från AVP films från England :
http://www.apvfilms.com/brushes_accessories.asp
Vanlig Raphael mop
Alvaro Castagnets penslar
Alvaro penslar i storleken 2, 4, 6, och 10
Skaften på Alvaro Castagnet penslarna
Penslar av syntetmaterial
Det finns många bra syntetpenslar som är värda att investera i. De är mycket billigare än naturhårspenslar men håller lite mindre vatten och färg och de har ibland mer spänst i sig vilket vissa tycker om. Det är ett bra alternativ till de dyra mårdpenslarna och många använder dessa när de ska ut och skissa eller när det kan hända att man förstör eller tappar bort en pensel. De är oftast väldigt slitstarka och oömma vilket passar bra till de som målar mer "gnuggande" med penseln. Winsor och Newton har en pensel som heter Cotman som kan vara bra att prova och de har även Sceptre gold, ett märke där man blandat syntet och mårdhår, Daler-Rowney har en som heter Sapphire som också kan vara värd att prova. Sapphire är den lila skaftade som finns längre bak i bilden, just den är i storlek 12.
Bilden ovanför är en Cotman serie 111 i storlek 14
Det finns även andra penslar på marknaden, penslar för att göra långa smala sträck, pensel för att göra grässtrån, en för att skriva med, en till skiss, en med vatten i handtaget osv listan kan göras lång. Köp inte allihopa, det är bara onödigt. Jag skulle rekomendera dig att köpa: 1 Da Vinci serie 35 storlek 8, 2 Raphael moppar/franska penslar storlek 7 och storlek 2 ev en som gör lång sträck, Neef serie 4400 storlek 8. Det är en bra grund uppsättning tycker jag, med den kan du komma långt med. Neef penseln är den närmast på bilden nedanför, den röda med långa härliga strån. Den håller mycket färg i "bullen" vilket gör att den kan göra jättelånga sträck.
Skötsel
Till sist vill jag bara skriva några rader om hur man sköter penslarna. Ja, i och med att akvarell är vattenlösligt så behöver du bara skölja av dem i vatten, använd ingen tvål eller pensel rengöring! I akvarell behöver man inte det, då är det bara risk att du förstör dina penslar. Ta aldrig i stråna med dina fingrar och det gäller framför allt hårpenslarna, vi människor har alltid lite hudfett på oss och varje gång du tar på stråna så överför du lite fett. När det kommit tillräckligt med hudfett på penseln så slutar den ta upp vattnet, den kan alltså inte bära vattnet längre och då blir den värdelös. Det är inte så roligt om man betalat några hundra för en pensel som efter ett tag inte fyller sig med vätskan. Skölj aldrig penseln i hett vatten utan i svalt vatten! Låt sedan din pensel få torka liggande, får den torka med stråna uppåt så rinner vattnet ner just där stråna är fastsatt och det ska man undvika, ställ gärna borsten uppåt då den är torr istället.
Till sist vill jag varna för att låta penseln stå neråt i vattnet medans du tar en paus, när du kommer tillbaka kan det hända att penseln har blivit sned och det kan vara svårt att få tillbaka formen. Vill du använda maskeringvätska så ta inte en fin, dyr favoritpensel till det utan ta en gammal för troliktvis hinner maskeringsvätskan torka något och då är penseln förstörd. Maskeringsvätskan är svår att få bort, många doppar penseln i såpa först och det kan gå bättre men ingen garanti för att du får bort allt. Om du absolut vill tvätta dina penslar med tvål någon gång så använd anpassad tvål som man ska använda på penslar, exempelvis:
Njut av dina penslar och låt dem hjälpa dig i jobbet med tavlan. Låt dem jobba med färgen och inte mot färgen!