Vitt i akvarell

 

 

Vitt är en färg som man egentligen inte använder, använder man vit akvarellfärg så tappar ofta målningen sin genomskinlighet men ibland vill eller behöver man detaljer och då finns det olika sätt. Man kan använda  vit gouache, alltså vit täckfärg. Man kan använda maskeringsvätska, som bildar en gummi-liknande hinna som man drar bort då man målat över med färg, eller så kan man spara ut, alltså spara papperets omålade färg och måla runt om. Alla utom gouache kräver nogrann planering. Sedan finns det vit akvarellfärg men jag har aldrig använt det så därför har jag ingen åsikt om det. Det går även att använda vit Bläck för att få små detaljer vita eller för att skriva sin signatur på mörk målning.

 

Vit Gouache

 

Först målar man bakgrunden och sedan, när det torkat, målar man helt enkelt vit täckfärg ovanpå.

img-5834.jpg

img-5840.jpg

 

Maskeringsvätska


Först målar man maskeringsvätskan och låter den torka, sedan målar man sina övriga färger ovanpå och väntar tills de torkat. När de torkat kan man dra bort gummit och måla igen eller låta området vara vitt om man vill ha det vitt. Maskeringsvätskan finns som genomskinlig eller som blå färg. Jag använder ofta den blåa då jag tycker den syns bäst, dessutom finns den i flaska eller i olika plastflaskor. Jag använder oftast Schminckes Rubbelkrepp men använder man flaska där man behöver använda pensel så använd en gammal pensel som du inte är rädd om för oftast förstörs pensel på grund av att gummit torkar snabbt. Det sägs att man kan använda såpa på penseln först med det har jag aldrig testat.

img-5841.jpg

img-5828.jpg 

img-5839.jpg

img-5843.jpg

img-5845.jpg

 img-5847.jpg

 

Spara ut


Det låter så enkelt som det är, man sparar ut och låter en del vara omålad, då blir den vit. Då får det vita vara papperet i sig.

 

img-5835.jpg

img-5836.jpg 

img-5844.jpg

Då går det sedan att måla det vita med den färg man vill ha.

 

Vit Bläck

Ibland använder jag vit Bläck/ink för att skriva signaturen eller till liten detalj på målningen.

img-5837.jpg

img-5850.jpg 

 

Ristat ut

 

Man kan även rista i papperet yta men har man en gång förstört ytan så kan man inte laga den utan målar man ovanpå med våt färg så sjunker pigmentet ner i ristningarna och ger ett mörkt sträck/märke.


img-5808.jpg

 

Vit akvarellfärg


Jag har aldrig använt och provat vit akvarellfärg men naturligtvis finns det i tillverkarnas färgkartor.

 

img-5848.jpg


Nu finns jag även på INSTAGRAM :

  Instagram

 Gillar du sidan? Tryck gärna här! TACK!

 Facebook