Akvarellfärg

 

 

Sommar 2021

Färgrna jag har just nu i lådan

/f079a9f0-8039-4ae8-af62-8e8f8e267010.jpg

 

 

Pigment och färger

 

 

 

Alla färger innehåller pigment och bindemedel. Bindemedlet är ett "lim" som gör att pigmentet kan fastna på papperet. Förutom pigment  innehåller akvarell färg även andra tillsattser tex. för att ge pigmentet en egenskap eller en "mjukgörare" så man lättare kan måla med färgen. Pigment är alltså ett löst pulver, kan vara mineral eller annat syntetiskt eller från jorden (ockra, sienna, umber, jordfärg)  och har olika betäckningar ett rött pigment heter PR och ett nummet, ett blått pigment heter PB och ett nummer. French Ultramarine har tex. PB29 i sig, ett grönt pigment heter PG och ett nummer och så fortsätter det med alla pigment oavsett färg.

 

 

Skillnad på akryl och akvarell?

 

Skillnaden mellan akvarellfärg och akryl eller oljefärg är alltså bindemedlet, själva pigmentet är detsamma. Akvarellfärg eller vattenfärg som den också kallas (eng. watercolor) är egentligen färg som kan spädas med vatten. Akvarellfärgen börjar sin torkningsprocess direkt man applicerar färgen på papperet så för akvarell målaren gäller det att vara snabb, hinner färgen torka tillräckligt så måste man sluta med pensel annars kan man få oönskade effekter med tex. blomningar. Eftersom färgerna är transparenta måste man planera sin målning i förväg.

 

Skillnad mellan akryl och akvarell när vi målar? De båda är ju vattenlösliga! Akryl är en relativt ny målarteknik, har funnits i ca 50 år bara. Lösningsmedlet är ett syntetiskt vattenlöslig harts. Då det är vattenlösligt så torkar det snabbt och när det torkat så blir ytan "plast-liknande" men skillnad mot akvarell så kan man inte lösa upp akrylfärgen då den torkat utan den blir vattenfast. Man kan måla akryl på akvarellpapper men det går bra att måla akryl på alla material som inte är feta. Tex metall, keramik, trä,kartongen, gifs etc.

 

 /img-8455.jpg

Roberson Style Paintbox från "The little brass box company"

Min akvarellåda, handgjord av John Hurtley från England

 

I oljefärg går det att måla ljusa färger ovanpå mörkare. Med akvarell färg går inte det utan färgen vit är helt enkelt papperets omålade färg. Man sparar ut den omålade pappers delen med maskeringsvätska, maskeringstejp eller genom utsparning, då man målar runt om sk. negativ målning. Vissa använder vit täckfärg (gouache), vilket kan vara fint på små detaljer men blir det för mycket täckfärg tycker jag att akvarellens lyster försvinner. I oljefärg tillsätter man vit färg för att göra nyanser ljusare, akvarell målaren tillsätter vatten för att få färgen ljusare. Det låter enkelt men kräver lite träning för att hitta den färg man vill ha och rätt konsistens.

 

 

Färger och Ljuset?

 

Vi vet Nu vad pigment är, de tex ocra eller sienna sandkornen som är malda eller den syntetiska French Ultramarin som är gjord i ett labb. Men om man nu blandar ihop detta, hur blir det till färg, hur uppfattar vi detta som olika nyanser? Det är tråkigt med teori jag vet men för mig är det så att om jag vet vad något är i grunden och varför det fungerar si och så så kan jag lättare använda mig och utnyttja effekterna av det.

Alla färger du uppfattar med ögat är beroende av ljus, för ögat är beroende av ljus. När ljusets strålar träffar ett föremål går en del strålar in i föremålet medan andra reflekteras. Det är dem ditt öga uppfattar och din hjärna sorterar intrycken i olika färger.

När vi talar om ljus och färg så beskriver företagen dem lättast som partikelstrålar eller elektromagnetiska svängningsrörelser. För oss så pratar vi hellre om blå el röd nyans, dessutom ser vi allt i spektrum.

 

Ett spektrum är alltså alla regnbågens färger. Färgerna glider över i varandra och våra ögon har förmåga att urskilja ca. en miljon olika nyanser. De färger som vi normalt har lättast att avgränsa ur en regnbåge är följande sju: rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett. Teoretiskt så kan du blanda fram alla regnbågens färger om du har en ren gul, röd och blå färg. Därför kallas de för grundfärger och det är här jag tänkte att vi skulle gå vidare, för här kommer akvarell-världen in tycker jag smile

 

Pigment egenskaper?

 

Ja, det räcker inte med att lära känna vilken nyans pigmentet ger utan det vi märker när vi målar är att olika färger reagerar olika när vi målar dem på ett papper. Det är för att olika pigment arbetar på olika sätt. Jag brukar prata om pigmentanhopare, pigmentfördelare och kantbitare. Sedan brukar man prata om färger som granulerar och ger blomningar.

 

 

Färglära

 

Det finns en rad olika defenitioner av begreppet grundfärg. Det vanligaste är nog att röd, blå och gul är grundfärger. Grönt kan man blanda till av gult och blått. Man kan dela in färgerna i 2 stora grupper "varma" eller "kalla". Den varmaste är gul och kallaste är blått. Ju varmare färgen är dessto närmare upplever vi den och ju kallare/blått dessto längre bort. Dessutom blir nyanserna mer "neutrala" ju längre bort den är. Tex. är gräset färgstarkare och klarare närmare oss än på långt håll. Då uppfattas den ibland grå. Rött, orange och gult är varma färger och blått, grönt och violett kalla, dessutom blir de mer neutrala ju längre bort från oss de är.

 

För att försvåra alltihopa så finns det både kalla och varma nyanser i en och samma färg. cobalt blue hör till den kallare blåa och ultramarine blue varm. Om man tittar på en färgyta en stund och direkt tittar på en vit yta så upplever man en färg en kort stund, det beror på Komplementfärger, det är färger som förstärker varandra om de finns intill varandra. Rött upplevs aldrig så rött som när man ser det mot en grön bakgrund. Komplementfärgen ligger mitt emot varandra i färgcirkeln:

         gult- violett

         orange - blått

         rött - grönt

 

Alltså Lila blandas av blått och rött. Brunt och grått blandas av färger som är komplementära, dvs ligger mitt emot varandra i färgcirkeln. Tex rött och grönt, lila och gult. Det är svårt att få till riktigt mustiga jordfärger enbart från grundfärgerna, därför använder många en jordfärg som kompliment till grundfärgerna, ex bränd sienna eller umber.

 

Färgcirkeln

 

 

 

Måla med enbart 3 färger i akvarell?

 

Att måla med 3 färger kan avgöra om en målning blir "varm eller "kall". Jag har i mitt exempel valt att måla en bild med Azo yellow, Ultramarine och permanent alizarin crimson och en liknande bild med Hansa yellow deep, cobalt blue och cadmium red light. Man kan se att den med Hans yellow deep blir varmare i ton, mer gul, olivgrönt medans den med azo yellow och ultramarine mer klar grön, se den till vänster:

 /img-8670.jpg

Den gula färgen spelar stor roll när man ska blanda till grönt, ju mer "orange" den gula färgen är ju mer varm och gyllene oliv-färgat eller neutral blir gröna färgen när den blandas med blått. Testa olika kombinationer, i akvarell är ingenting rätt eller fel! Inte ens det som står i böckerna från olika konstnärer. Du själv avgör om det är rätt eller fel i akvarell.

 

 img-5566.jpg

 

 

Vilka pigment eller färger ska man välja då?

 

Ja, det är en smak sak, det som passar den ena avskyr någon annan. För att välja färger behöver man kika på färgcirkeln, se ovan och varma och kalla färger. Men för att fatta mig kort. Du behöver minst en eller ett par gula, 2 olika röda (en varm och en kall), ett par blå (en varm och en kall), ett par jordfärger och det är egentligen allt. Av att blanda ett fåtal färger kan man få oändligt med olika nyanser. Det gäller bara att blanda och blanda och blanda. Så småningom vet man hur man ska blanda för att få en speciell färg.

 

 Att blanda grundfärger? TRYCK HÄR

 

 

Lite om de vanliga färgerna

 

Ultramarine

 

Film /jämförelse om olika Ultramarine kommer i slutet av 2021!

 

/1ede4961-20f3-416a-954a-565949904206.jpg

 

Ultramarine tillhör en av stöttepelarna i en akvarellmålares palett, de allra flesta gillar denna blåa färg som har liten aning rött i sig och ligger åt det röda i färgcirkeln. Då den inte har grönt i sig så får man en fin klar lila, grönt dämpar ju rött och dämpar då även en lila! Ultramarine har bra ljusäkthet och granulerar fint. Lapiz lazuli hette den dyra "äkta" Ultramarin färgen som var lika dyr som guld för länge sedan. Den nya Ultramarine kallas ofta för French Ultramarine och har PB29 som pigment i sig. Det finns även Ultramarine som har grön underton i sig och vad skiljer? Ja, jag gjorde en film om just det för ett tag sedan. 

 

 

 

Jordfärger

 

Det som är bra med jordfärger är att de är lätta att framställa och blir därför billiga, de är ljusäkta, dvs. hållbara och det som är mest unikt med dem är att de kan användas som både varm eller kall då de är temperatur-neutrala.

 

Den ytterska jordskorpan kallas ibland för "sial" för att den innehåller kisel och aluminium. Tillsammans med luftens syre så bildas olika kvartssand, aluminium oxid (tex lerjord). Leran färgas oftast av järn och oxider. Lerorna har i många år använts som målar färger. pigment av det här slaget kallas ofta för jordfärger. Jordfärger framställs också syntetiskt och kallas då ofta för mars-färger eller oxidfärger "rost".

Brun kulör (Umbror) tyder på hög halt av manganoxid, röd (röd ockror eller siennor) innehåller vatten haltiga järn - aluminium föreningar. Grön (grön jord) innehåller celadonit eller annat grönt mineral. Ljusa och genomskinliga jordarter blir mörkare vid upphettning, därför är bränd umbra och bränd sienna mörkare och rödare. Bränningen kan ske direkt i naturen genom vulkanisk aktivitet eller genom upphettning vid beredning.

Jordfärgernas naturliga lysande genomskinliga nyans är svår att efterlikna genom konstgjord väg. Därför "pyntas" ofta de moderna färgerna eller så tillsätts vitt. Kolla därför extra på tuben vad för pigment som färgen innehåller. En dyr färg behöver inte betyda att det är en "äkta" pigment. Se mina enkla undersökningar nedanför:

 

YELLOW OCRA  (och andra ocror som är gul)

 

Pigmentet heter PY43 om det ska vara en äkta Yellow ocra. Egenskaperna är att den blir väldigt jämn om man målar ut den, dvs är pigmentfördelare, den vill fördela pigmenten jämn över ytan. Den ser därför platt och jämn ut!

 

/img-8557.jpg

Olika yellow ocra; från vä

Winsor & Newton - Yellow ocra PY43 prisgrupp 1

Old Holland - Yellow ocra light PY43 prisgrupp okänd

Winsor & Newton - gold ocra PY42 prisgrupp 2

Daniel Smith - Transparent gold ocra PY43 prisgrupp okänd

Sennelier - French ocra PG23, PY3, PO49 prisgrupp 5

Jacksons - Yellow ocra PY43 prisgrupp 1

Cotman Winsor & Newtons studiefärg - Yellow ocra PY42 prisgrupp 1

Slutsats: Här har jag kikat på ocror som även heter Gold eller French etc Yellow ocras riktiga pigment är PY43, alla andra är egentligen inte yellow ocra, de dyraste i testet innehöll alltså fel pigment, den absolut dyraste Sennelier som har prisgrupp 5 har dessutom 3 olika pigment i sig, (det är dock deras French Ocra som jag beskrivit under bilden) och jämför man färgerna så ser man att de 2 färgerna inte ser ut som riktiga yellow ocra, de är för röd eller för grön. Att cotman som är studiefärg inte innehåller rätt pigment kan man däremot ha överseende för, den har ett helt annat pris.

 

RAW SIENNA

 

Pigmentet är Pbr7 om det ska vara äkta Raw sienna. Egenskaperna är att den är en pigmentanhopare, dvs. att när man målar ut den så ger den ett ojämt uttryck. Pigmenten dras ihop på ett ställe  och ger ett "raspigt"intryck.

 

/img-8564.jpg

Från vänster:

Winsor & Newton - Raw Sienna PY42, Pr 101

Sennelier - Raw sienna Pbr7

Daniel Smith - Monte Amiata Natural Sienna Pbr7

Slutsats: Raw Siennas riktiga pigment benämns Pbr7. Här är det Winsor & Newtons tub av bästa konstnärs kvalitet som inte innehåller riktig sienna och ska egentligen benämnas "Raw sienna hue". Återigen läs på färgerna om du vill ha rätt pigment!

 

 

Burnt sienna

 

En bränd jordfärg blir automatiskt lite röd i nyansen därför är bränd umber eller sienna alltid rödare än raw/rå/obränd variant av samma pigment. Jag älskar Bränd sienna, tycker den är superbra att dämpa en lila med, att göra mer neutrala färger eller grå färger tillsammans med blåa färger. Det är en stöttepeare i en akvarellmålares palett. Jag pratar ofta om äkta pigment och när man kikar på tex Winsor & Newtons bränd sienna så upptäcker man att deras inte innehåller PBr7. Det är många företag som har äkta pigment (2020) i sina färger. Daniel Smith, Rembrandts, mGraham, Sennelier,  QOR osv. Men några har inte det och blandannat Winsor & Newton och Schmincke´s burnt sienna innehåller annat pigment. Oftast blir dessa färger lite klarare i tonen men reagerar inte rktigt på samma sätt som en jordfärg. Det är inget fel på den färgen men namnet bör istället heta Burnt sienna HUE. Ett burnt sienna-liknande pigment.

Daniel Smith har en mängd färger som inte heter Burnt sienna men som är en, tänker blandannat på en som heter Pompeii red, det är en vanlig burnt sienna! Se foto nedan, Pompeii Red är den längst åt höger i bild!

 

/a2730cfb-1da4-4416-b860-4c430e139207.jpg

Från vänster Daniel Smith Burnt sienna, M.Graham Burnt sienna, Jacksonart Burnt sienna & Daniel Smith Pompeii red, alla har PBr7 och innehåller enbart "äkta" burnt sienna pigment!

 

 

GRÖNT I AKVARELL

 

Människan har alltid haft problem med att blanda till en fin grön nyans, den ska helst inte vara skrikig, inte ta för stor plats i målningen men hjälpa till att berätta storyn som man vill förmedla. Hittar man en grön färg man trivs med så är det jättebra men tänk då på att inte fastna i samma nyanser hela tiden, det gröna gräset är inte lika ljust och lysande en mulen eller regnig dag som när det är fullt solsken ute. Företagen som gör våra färger vill få oss att tro att vi behöver en mängd olika gröna färdigblandade färger men vilka behöver vi egentligen och vad gör man om man inte har plats för en eller 2 gröna färger i lådan. Alla som målar har sina ideer av vilka gröna färger du behöver och vissa rekommenderar dig att inte ha en enda, att alltid lära sig att blanda sin gröna färg med hjälp av gula och blåa pigment.

 

 

Jag har tagit fram några färdig blandade gröna färger. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i "Sap green" eller "Hockers green" etc jag har ansett dem tråkiga men olivgrön har jag haft av och till. De exempel jag tagit med här är:

Rich green gold med pigment Azo yellow och PY129
Pthalo green Yellow shade PG36
Serpetine genuine med pigmented natural serpetine
Perylene green med PBK 31
Deep sap green Pigment Prussian blue (PB27) Arylide yellow (PY3), Quinacridone Burnt orange (PO48)
Undersea green, ultramarine (PB29), Quinacridone gold P049

/img-8605.jpg/img-8606.jpg /img-8608.jpg

I färgerna  ovan är det tillsatt Azo yellow på den övre raden och Ultramarine i den nedre.

Prickarna längst upp på bilden är färgen tagit direkt ur tuben

 

 

 

Många blandar sina egna gröna färger genom att blanda gult och blått, tillsätter man raw umber eller burnt sienna i så tonar man ner färgen ytterliggare och får en mer neutral grön färg, inte så "lysande" mer olivgrön. Nedanför har jag målat de gula och blå färgerna jag har just nu i min låda, så här kan det då se ut om man gör det lite enkelt:

 

/img-8620.jpg 

/img-8611.jpg

Närbild av blandning av cerulean blue och azo yellow, en fin ljus grön

/img-8616.jpg

En fin olivgrön nyans blir det av cobalt blue och Quinacridone gold

 

 

 

Primatek

Daniel Smith säljer en hel del Primatek färger men vad är det egentligen?  Daniel Smith PrimaTek akvarellfärger är bland de mest unika vattenfärger som tillverkas i världen. Det som gör dem unika är att de är naturliga pigment, som kommer från klipporna och mineraler i jorden. De flesta akvareller i dag tillverkas av syntetiska kemikalier, men Primatek färger är naturliga och många av dem har använts sedan urminnes tider, är unika och underbara. De behövs absolut inte i grundpaletten eller för nybörjare. Jag har endel av dem och de kan vara roliga som kompliment till den vanliga färglistan eller kul att leka med dem, de ger ofta en annorlunda nyans på papperet då pigmentet eller jorden i färgen åker ner i papperets gräng, helst då färgen torkat. Dessa exempel har jag målat ut: 

/img-8701.jpg

 /img-8703.jpg

Närbild på Bloodstone genuine

 /img-8702.jpg

Närbild på Hematite

 /img-8706.jpg

Amethyst genuine, Red Fuchsite genuine och Kyanite genuine

Dessa 3 är skimrande, alltså det  blänker om färgen.

Tyvärr var just det svårt att fånga med kameran.

 

 

Om Kyanite genuine har jag gjort ett blogginlägg om:

http://blogg.artinaction.se/kyanite-genuine-en-skimrande-mineral-farg/

 

 

m Grahams akvarellfärg

 

 

Jag har en liten för-kärlek till m Grahams akvarellfärg? Varför? Jo de har otrolig mycket pigment, har lite honung i sig så att de inte torkar till en hård kaka. Därför blir de intensiva, de flesta av deras färger är ett- pigmentiga och det kan underlätta vid blandningar, man vet vad man har. De är kända för att inte späda ut färgen utan att de är väldigt rena. Dessutom har de rätt pigment i tuberna, köper man burnt sienna så vet man att det är Pbr 7 i tuben och inte något annat som Winsor  & Newton har.

 

 

/image.jpg

/image.jpg

 

 Om vitt i akvarell TRYCK HÄR

 

Min nya akvarell låda - Roberson Style Paintbox

 

Den är en låda gjord av koppar som inte rostar. Handgjord av John Hurtley från England och har en väntetid på cirka 1 år.  Kostar en slant men är värd sitt pris. The little brass box company:

http://www.littlebrassbox.com/product.html

 

/img-8438.jpg

Roberson Style Paintbox låda helt stängd

 /img-8441.jpg

/img-8451.jpg

 

Innerdelen kan bytas ut beroende årstid eller motiv

 

 

/img-8491.jpg

 

Min gamla låda:

 

img-5640.jpg

                                  I min gamla låda fanns det dessa färger:

                                   * Azo yellow ( Daniel Smith)

                                   * Quinacridone gold (Daniel Smith)

                                   * yellow ocra (Winsor & Newton)

                                     winsor yellow deep (Winsor & Newton)

                                   * Raw Umber (Graham)

                                   * Burnt sienna (Graham)

                                   * Perm. alizarin crimson (Winsor & Newton)

                                   * Cad red light (Graham)

                                   * Cerulean blue (Winsor & Newton)

                                   * French Ultramarine (Winsor & Newton)

                                   * Cobalt blue (Winsor & Newton)

                                     cobalt turquoise (Daniel Smith)

                                     Bloodstone genuine (Daniel Smith)

                                     Blue Apatite genuine (Daniel Smith)

                                   * Undersea green (Daniel Smith)

                                     winsor green blue shade (Winsor & Newton)

                                     Indigo (Schmincke)

                                     Piemontite genuine (Daniel Smith)

                                   * = finns i lådan konstant

  

Mer om mina gamla färger finner du här: TRYCK HÄR

 

Naturligtvis tycker jag om fler färger:

Jag använder emellanåt: Green gold, Sodalite, perylene green, sedona genuine, Tiger Eye genuine, Quinacridone magenta, Prussian blue, Indanthrene blue etc listan kan göras lång och jag älskar att handla tuber! Nedan kan man se Indanthrene blue som är en härlig blå färg som kan se svart ut i tjockt lager men är en underbar blå färg då man målar ut den tunnare!

/img-5666.jpg

/img-5679.jpg 

Nedan ser vi Daniel Smiths Q-gold som är en av mina favoriter, den ser orange ut i tjockt lager men får en fin gul färg när man målar ut den:

 

 

Varför köpa färg av artistkvalitet?

 

 Jag rekomenderar att man köper akvarellfärg av den högsta kvaliten (artist) och av ett välkänt märke. Man betalar faktiskt för kvalitet. Köper man billigare tex. Cotman riskerar man att få sämre kvalitet av bindningsmedlet. Det kan vara tillsatt oönskat fyllnadsmedel, ett förfalskat pigment, ett pigment som bleks bort eller helt enkelt fel storlek på pigmentkornen. Inte roligt om man vill måla fina tavlor eller kunna njuta av dem under lång tid.

Akvarellfärgen finns att köpa i olika utföranden i små hårda kakor (som ser ut som en sockerbit fast det är hård torkad akvarellfärg i), eller finns den i tub som en krämig kräm, i flytande och som kritor kan man också hitta akvarell som. Jag använde under lång tid kak-färgen men sedan jag upptäckte fördelarna med tub färgen så har jag använt det. Den är mer lättarbetad, man behöver inte gnugga ihjäl sig för att kunna göra en stark färgblandning, dessutom kan man bara blöta upp den färg som blivit över så det blir ändå inget spill. Ni som inte provat tub färg, gör det, ni kommer bli förvånad över hur bra den är och köper man lite större tuber på 15-37 ml så är jag övertygad om att de är bättre ekonomiskt också, de räcker länge! 

 

 

 

Mest ekonomiskt?

 

/img-5682.jpg 

/img-5684.jpg

När jag började måla använde jag studie kvalite på mina färger (Cotman) och cellulosa papper. Jag hittade en målning som jag gjorde under den tiden och för att se skillnaden så målade jag om samma motiv fast nu med färger av artist kvalite och papper av 100% bomull. Låt resultatet för svara för sig själv:

 

   

img-5475.jpg

    Här visar jag exempel på en liten tub som innehåller 5 ml

    och en stor med likadant pigment som innehåller 37 ml. 

    Vilken är mest ekonomisk att köpa tror du?

 

                                     

Var köper jag mitt akvarell material någonstans?

 

Ja, här I Örnsköldsvik finns det ingen affär som säljer bra akvarell material till ett accepterat pris. Därför köper jag mitt material via internet och jag har aldrig haft något problem med det. Det finns en hel del affärer men jag brukar handla framför allt hos

Sedan har vi Zinkvit http://www.zinkvit.se  

 

Andra internet affärer som är värt att nämnas är IB Wahlström http://www.ibwahlstrom.se  

 

Jag får inget bidrag för att nämna de här företagen utan jag berättar bara vart jag själv brukar handla och hos de jag varit nöjd hos tidigare! Det finns fler företag som säkert också är bra men dessa brukar jag hålla mig till.

 

Handlade mycket papper via IN-EX fast de har blivit Panduro och jättedyra så de rek jag inte längre! Jämför priser!!!

 

Man behöver inte köpa alla färger som finns i ett företags sortiment, satsa istället på ett fåtal grundfärger som är av bra kvalitet och lär dig blanda dem. Grönt kan man egentligen blanda av gult och blått men det kan vara bra att ha en färdigblandad om man vill underlätta för sig! Grått kan man blanda av Burnt sienna och french ultramarine eller raw umber och ultramarine. Lila görs av perm. alizarin crimson och ultramarine. En bra skuggfärg får man av ultramarine, burnt sienna och lite lite perm. alizarin crimson.  Jag använder helst färger från Winsor & Newton, Daniel Smith och Graham men det finns många andra bra märken tillgängliga på marknaden. 

 

img-5470.jpg

Nackdelar med färg i tuber är att ibland kan färgen/pigmentet separerat sig ifrån bildemedel, man vet aldrig hur länge tuben legat på lagret i affären eller på annat ställe. Den andra nackdelen är att korken kan klibba igen då kan man behöva en tång för att få upp den. Många eldar med tändare på korken men då kan formen förändras så man måste lämna tuben öppen efteråt, dessutom luktar det endel av att elda på korken. Ta en tång istället, jag använder en piang som vi använde i vården då jag jobbade, den fungerar jättebra.

img-6322.jpgimg-6328.jpg 

I denna tub har bindemedlet separerat ifrån pigmentet

 

  

Vad gör akvarellen så speciell?

 

 

img-5634.jpg

Akvarellfärgen är så speciell, att när man målar 2 färger intill varandra så flyter de i varandra och det är bara i akvarell man kan få den effekten, det är därför jag fastnade för just det här mediet och fortsatte måla. Man kan få fina nyanser och jämn färgövergång.

img-5636.jpg

 

 

 

 

 En härlig bild som visar hur akvarellen arbetar på papperet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nu finns jag även på INSTAGRAM :

  Instagram

 Gillar du sidan? Tryck gärna här! TACK!

 Facebook