Att öva akvarell på lämplig nivå

 

 

Jag tror att många som vill börja måla akvarell kikar på de duktiga konstnärerna, de kanske skapar otroligt vackra blommor, ett fantastiskt landskap eller kanske bara ett bi som ser ut att vara så verklig. Visst är det snyggt och visst vill vi alla kunna måla allt, så där enormt fint som "alla" andra kan. Men är det rimligt att ställa såna krav på dig när du just börjat måla? Nej, blir svaret men vilken nivå ska man börja på då?

 

Grunden tycker jag, börja med det absolut enklaste, som i min senaste film för nybörjare, bara att våga sätta din pensel med färg på det vita papperet kan vara nog så skrämmande. Det är här man ska börja, troligtvis kommer det inte se snyggt ut och det spelar exakt ingen roll, men du har målat akvarell och det är ju det som var tanken, inte att få ett perfekt konstverk. Inte att få en verklighets trogen morot utan att få något som liknar en morot, eller bara få färg som man kan associera till morot. Ja, du förstår vart jag vill komma, släpp krav, ha kul, skit i hur resultatet blir. 

 

 

 

 

Jag har hittat en gammal skissbok som jag skaffade när jag skaffade akvarellfärgen för första gången och nu ser man skillnaden, det är målat i samma häfte:

 

 /img_5829.jpg

/img_5831.jpg/img_5833.jpg

/img_5841.jpg/img_5847.jpg

Gammal och nytt

 

 

Så nu ser man att träning ger verkligen resultat men är det inte träning på rätt nivå så blir det inte roligt och då slutar man gärna, för då är "detta nog ingenting för mig", den meningen har jag hört av så många elever i min kurs. Mest ledsen blir jag då jag hör att kursledare sagt åt en kurselev att den nog inte kan måla, eller att den ska välja något annat medium att måla med eller att det här kanske inte är något för dig alls! Tror den läraren då att eleven blir inspirerad? Svarar den då ja på den frågan så blir jag ännu mer mörkrädd. Jag har hört skrämmande exempel på kommentarer som används för att trycka ner en människa. Det går åt en mening att få någon att sluta måla men att inspirera någon kan du få använda  tusen positiva meningar och då kanske man inte lyckats stryka ett sträck över meningen som gavs för flera år sedan, den som var negativ.

 

 

Så var positiva och må bra!

 

Anna

23 May 2016


Nu finns jag även på INSTAGRAM :

  Instagram

 Gillar du sidan? Tryck gärna här! TACK!

 Facebook