Steloperation av bäckenet (VARNING för känsliga)

Jag vill varna känsliga människor för otäcka bilder i detta inlägg:

 

Foglossning (den gravsta sorten) har fått ny innebörd för mig. Jag blev kontaktad av en kvinna som födde barn för 11 månader sedan och som är i liknande situation som jag/vi var för 8 år sedan. Hon beskriver deras förtvivlan över att föda ett barn som man sedan inte kan ta hand om. Hur mannen får vara hemma och sköta allt och hur hon redan känner maktlöshet över de fruktansvärda smärtor som detta tillstånd ger. Jag upplever inte att hon tappat hoppet men hade jag vetat då 2003, att jag 10 år senare skulle vara kvar på ruta ett, att jag NÄSTAN skulle ha kvar samma smärtor så vet jag inte om man orkat kämpa. Vi kämpade för smärtlindring, för sjukskrivning, för röntgen, för remisser, för flygresor vid läkarbesök, för intyg av olika slag, färdtjänst,  betalningsförbindelser emellan sjukhus.... ja listan kan göras lång. Om man berättade hela sin historia och grät och mannen fyllde i berättelsen så var det hans fel att jag var sjuk. Man påstod till och med att han ville att jag skulle vara "beroende" av honom så smärtorna fanns inte utan jag hade hamnat i en sjukroll som jag inte kunde ta mig ur. En annan läkare tyckte att jag skulle bli "liggande telefonförsäljare" då kunde jag arbeta ifrån hemmet. Den ena läkaren var värre än den andra. Många som lider av svåra smärtor blir dessutom stämplad som missbrukare, om man dessutom gråter när de säger det så anses det bli bekräftat, att det är så?

 

Jag funderar allvarligt på att skriva en bok, tänk att få en bok publicerad med alla dumma upplevelser, hur jag kom hem från sjukhuset och hade öppna sår runt hoffman-ramen och blev upplyft på övervåningen i huset och duschade utomhus med hjälp av en 5-liters camping dusch, mitt i vintern. Ni kan ju tänka Er hur det såg ut när gubben stod och pumpade upp tryck så vattnet kom upp ur slangen, 5 liter räcker inte så långt när man har långt hår! Kylan gick rakt in i benmärgen. Var ställningen kall så frös man. Kontakten med kvinnan har fått mig att tänka tillbaka på tiden som varit, vi har pratat lite om steloperation och att steloperera bäckenet är att genom gå jätte jobbiga saker. Jag är glad att jag själv inte visste vad som väntade. Det är svårt att rekomendera andra att genomgå det men samtidigt, kan det rädda någons liv så kan det vara värt det!

img-1819.jpg

Hoffman ramen var nog den som gav minst smärta.

img-1847.jpg

Det gick bra de tillfällen då såren var nyskurna, stora och fina.

img-2125.jpg

Sämre och mer smärtsamt blev det då såren började läka, magen åker upp och ner beroende på om man ligger eller är uppe, därför behövde såren vara stora. Kroppen har en stor förmåga att läka trotts resistenta bakterier som grodde i såren, troliktvis pga att jag saknade dusch. Kom inte åt duschen då jag inte kunde gå i trappen!

img-1829.jpg

Den här operationen var smärtsammast.

img-2519.jpg

Det här var den näst smärtsammaste operationen, skruvarna på 8,5 cm vardera var inte sköna att sätta in. Tur var att jag inte visste att de skulle ut lite senare, en skruv har jag kvar som souvenir.

img-1798.jpg

Det possitiva var att man alltid hade tvättlinan med, ifall man fick tag på någon blöt strumpa eller så :-)

 

Jag var tyvärr den sämsta fog-patienten som Dr. Bengt Sturesson i Ängelholm opererat och för mig fungerade väl inte operationen så superbra, lite kanske men smärtan förflyttade sig endel. Bäckenet "låser" sig inte längre som det gjorde förut men jag kan inte säga att jag blivit så hemst mycket bättre. Jag kanske kan kliva ner mer på mina ben nu än tidigare men ser man till smärtupplevelsen så är jag tveksam. Mina föräldrar tycker att jag blivit mer "aktiv". Om någon vill veta mer om denna operation eller så så kontakta mig gärna under "kontakt" så berättar jag mer. Du kanske vill dela med dig av dina egna erfarenheter att stelopera bäckenet hos Bengt Suresson i Ängelholm eller på rygginstitutet i Strängnäs?

 

Jag hoppas jag får ha fortsatt kontakt med denna kvinna, oavsett hur det utvecklas för henne så förstår vi varandra på ett unikt sätt. Ha en fortsatt trevlig helg!

 

Anna

23 Feb 2013


Nu finns jag även på INSTAGRAM :

  Instagram

 Gillar du sidan? Tryck gärna här! TACK!

 Facebook